Crònica de la jornada de l’entrega del Primer Premi Ciutat de Vic

Escrit el 28-03-2022 per Núria Escala Castells

Crònica de la jornada de l'entrega del Primer Premi Ciutat de Vic al Dr- Joan Massagué i Solé

És a mitjans del 2019 que va sorgir la idea de crear el “Premi Ciutat de Vic” per part de l’Associació Amics de la Ciutat-Vic.

El Premi independentment a qui s’atorgui, respon integrament als eixos fundacionals de l’Entitat. Als valors humanístics universals que la fonamenten. Això queda palès en un dels seus objectius i transversalment en tots ells: “Estimular i promoure pensaments, accions i treballs que suposin un compromís amb la Ciutat, per tal de preservar i fomentar la construcció del bé comú i del benestar de cadascuna de les persones que en formen part”.

Amb aquesta premissa com a teló de fons es va començar a teixir el què i el com hauria de ser el Premi, des de l’elaboració del trofeu fins a atorgar-lo a la persona escollida per l’excel·lència personal i la expertesa del seu treball.

Ha set un treball coral amalgamat per cadascuna de les parts que ha permès construir el tot de l’esdeveniment del Premi. Això ha comportat que cada membre de l’Associació hagi estat implicat en una de les peces que han conformat el mosaic sencer.

Aquest 28 de març del 2022, l’Associació Amics de la Ciutat va atorgar el 1r Premi Ciutat de Vic al Dr. Joan Massagué i Solé, Científic capdavanter i eminent investigador sobre el càncer i l’origen de la metàstasi.

El matí del dilluns traspuava sensacions fortes, sentiment d’expectació, batec d’espera, emocions a flor de pell. Des del primer bon dia tot havia de sortir bé, impecable. I res era senzill.   Vic-bcn; bcn-Vic. Ja a Barcelona, la mirada riallera i el pas tranquil del Dr. Massagué vers les persones que l’havien anat a buscar, augurava que tot es desenvoluparia segons l’esperat.

Un cop a Vic, el Dr. Massagué va honorar amb la seva presència i les seves paraules la Facultat de Medicina, els el seus estudiants i professors, on hi va haver un col·loqui molt interessant amb el compromís de tornar-se a trobar més endavant.

Després, recepció a l’Ajuntament on va ser rebut per les Autoritats i va signar en el Llibre d’Honor de la Ciutat

Tot seguit el Dr. Massagué es va trobar amb l’Associació “Osona contra el càncer”, on també l’esperava la ninotaire Pilarin Bayés.

Al vespre, el Teatre Atlàntida es vestia de llarg amb la Gala del Premi Ciutat de Vic. La sala Ramón Montanyà es va omplir de gom a gom. Mascareta posada i silenci expectant a l’auditori. L’escenari  ben distribuït marcant cerimoniosament els espais: Traductora de signes. Pedestal amb el Trofeu rodejat de flors. Faristol. Tauleta baixa amb dos cadires i flors com en una sala d’estar a punt de fer-hi confidències. Grup musical amb violoncel, clarinet i piano fent sonar unes peces musicals exquisides.

Tot va ser al seu temps respectant els tempos previstos.

Un silenci sagrat, absència de soroll sí però no mancat d’expressió, omplia la sala. Les mirades i l’oïda atentes a l’escenari per acollir la saviesa del Guardonat, el saber fer d’Amics de la Ciutat, i els honorables convidats a l’Acte junt amb l’Alcaldessa de Vic.

Es copsava l’atenció dels assistents a l’Acte i es percebia el denominador comú que els unia si més no en aquell moment: el càncer i la recerca científica per combatre’l.

El Dr. Joan Massagué tal com s’ha dit, és un dels investigadors de més renom al món que ha treballat en la recerca dels orígens de la metàstasis del càncer, malaltia que presenta un conjunt de quatre-centes patologies diferents, amb avenços tan espectaculars com la immunoteràpia entre d’altres. Sens dubte el seu llarg treball de recerca l’ha convertit en un dels científics catalans més universals.

Un dels moments àlgids de l’Acte va ser l’entrega al Dr. Joan Massagué i Solé, del trofeu “Premi Ciutat de Vic” de mans d’en Joan López i Carol, president d’Amics de la Ciutat-Vic.

A través del Premi Ciutat de Vic, els Amics de la Ciutat han reconegut l’excel·lència personal i l’expertesa del treball del Dr. Joan Massagué i Solé. Excel·lència i Expertesa, ambdues han aportat i aporten un canvi qualitatiu a la societat i a la vida de les persones.

Agraïm al Dr. Joan Massagué el seu rigorós recorregut científic, la tenacitat en els seus treballs de recerca en les àrees abans esmentades. Agraïm al Dr. Joan Massagué la seva saviesa més enllà de la medicina, així com la seva desbordant bonhomia.