VIC. 10 INDRETS, 10 REFLEXIONS

Sergi Pérez1. La Casa de la Ciutat: l’edifici original és de finals del segle XIV. Centre del poder polític de la ciutat. “Hi ha poders grans i poders petitons. Un poder petitó és fer ballar als altres la música que un vol. Un poder gran és gaudir del ball, toquin la música que toquin”.


2. El Museu Episcopal: museu d’art medieval d’interès internacional, conserva una magnífica col·lecció d’obres mestres de pintura i escultura del període romànic i gòtic. “L’art ens recorda allò que hem estat destinats a ser. És capaç de despertar el nostre anhel d’evolució i perfeccionament. Ens fa de mirall perquè ens reconeguem en el Jo més elevat que aspirem a abraçar”.


3. La Catedral: seu de la diòcesi de Vic. Presenta una mescla d’estils que van del romànic fins el neoclàssic. “El cel i l’infern no son llocs, sinó estats interiors. Qui no preferiria les simpàtiques calderes d’en Pere Botero, abans que estats com l’angoixa, la gelosia, la por, l’ansietat o la ràbia?


4. L’estàtua del Merma: estàtua de bronze dedicada al Merma, el cap de Llúpia més famós de la festa major de Vic. Punt de trobada. “A la vida només trobaràs allò que duguis amb tu”.


5. La Galeria de Vigatans Il·lustres: a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic s’hi troben els retrats dels vigatans més renombrats. “La grandesa d’una persona no es mesura per la quantitat d’individus que l’admiren, sinó per la qualitat humana de les persones a les quals inspira”.


6. L’Hospital de la Santa Creu: fundat al segle XIV. L’edifici conserva una nau gòtica, la façana i el pati renaixentistes i un claustre barroc. “Valorar la salut només per la presència o absència de símptomes patològics al cos físic és com valorar el bon estat d’un cotxe només per l’aspecte de la carrosseria”.


7. El Temple Romà: es va construir a principis del segle II. Durant segles, va ser un edifici desconegut perquè estava envoltat i formava part del castell dels Montcada (s.XI). “La saviesa es troba darrera el castell de prejudicis que hem aixecat i que defensem a capa i espasa”.


8. La Plaça Major o Mercadal: plaça porxada monumental, ubicada a la part més alta de la vila vella de Vic. Tots els carrers condueixen al centre social de la ciutat. “En aquesta vida mai anem pel bon camí ni pel mal camí. Anem on anem, ens acabarem trobant amb nosaltres mateixos”.


9. La Plaça de l’Estudiant: el nom oficial d’aquesta encantadora plaça és Dom Miquel de Clariana. S’hi troba una escultura del típic estudiant de Vic. “Quan l’estudi i el divertiment es donen la mà, l’aprenentatge és àgil”.


10. La Farinera: antiga fàbrica d’embotits i de farines. L’edifici és obra del reconegut arquitecte Enric Sagnier, i avui en dia és una de les obres més destacades de l’arquitectura industrial modernista de Catalunya. “Per algú que ha convertit la vida en una escola i aspira a aprendre de tot i de tots, la vida és com el porc: res es desaprofita”